Boom kap met kettingzaag

Omgevingsvergunning 2019

In veel gemeenten is het verboden om een boom te kappen zonder dat daar een vergunning voor verleend is. Sommige mensen denken dat ze veilig zitten als de boom op hun eigen grond staat, maar dat is niet altijd het geval.

Planten mag, kappen alleen met vergunning

Een boom planten mag altijd, maar kappen dus vaak enkel als er een vergunning is verleend. Voorheen (vóór 1 oktober 2010) stond deze vergunning bekend onder de naam kapvergunning, maar heet nu de omgevingsvergunning voor het vellen van houtopstand. De regels verschillen van gemeente tot gemeente en daarom is het van belang bij je eigen gemeente na te vragen wat de specifieke eisen zijn om een boom te kappen. Pas na toestemming mag jij of de hovenier aan de slag gaan.

Op deze website van de overheid kun je hier meer over vinden: www.omgevingsloket.nl. Doe ook de vergunningscheck.

Bomen kappen zonder vergunning = vaak een boete

Een enkeling denkt zonder vergunning wel een boom te mogen kappen en denkt dat er niet of nauwelijks gecontroleerd wordt waarbij de boete slechts enkele tientjes bedragen. Dat is niet het geval. Het verschilt per gemeente hoeveel er gecontroleerd wordt, maar de boetes zelf kunnen oplopen tot duizenden euro's! Het is dus zeker de moeite waard om gewoon de legale weg te bewandelen en een omgevingsvergunning aan te vragen.

Gestapelde gekapte bomen

Wetgeving boom vellen

Het is verstandig om gewoon een omgevingsvergunning aan te vragen en de termijn uit te wachten. Dankzij de Nederlandse wetgeving duurt het soms wel 3 maanden voor een vergunning uiteindelijk wordt afgegeven. Een reden hiervoor is dat anderen de kans krijgen om in bezwaar te gaan tegen de voorgenomen kap van jouw boom. Komen er in deze periode geen bezwaren binnen? Dan geeft de gemeente vaak de vergunning af.

Bekijk ook deze website: www.juridischloket.nl

Wat kost het kappen van bomen?

Het is verstandig om professioneel hulp in te schakelen als je van plan bent om een boom te kappen, te verzorgen of te verwijderen. Een reden hiervoor is dat de werkzaamheden erg gevaarlijk kunnen zijn. Met onze offerte service kom je snel in contact met hoveniersbedrijven die je deskundig advies kunnen geven.