De website www.bomenkappenwijzer.nl maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Kapvergunning 2018

In sommige gemeenten is het verboden om een boom te kappen zonder dat daarvoor een vergunning is verleend. Sommige mensen denken dat ze veilig zitten als de boom op hun eigen grond staan en ze deze kappen, maar dat is niet altijd het geval.

Een boom planten mag altijd, maar kappen dus vaak enkel als er een vergunning is verleend. Voorheen was deze vergunning bekend onder de naam kapvergunning, maar sinds enkele jaren heet dit een omgevingsvergunning voor het vellen van houtopstand. Deze regels verschillen van gemeente tot gemeente, en daarom is het van belang bij je eigen gemeente na te vragen wat de specifieke eisen zijn om een boom te mogen kappen. Pas na toestemming mag je aan de slag gaan (of de hovenier).

Een enkeling denkt zonder vergunning wel een boom te mogen kappen; men denkt dat er niet of nauwelijks gecontroleerd wordt en er een boete van enkele tientjes wordt uitgedeeld. Dat is niet het geval. Het verschilt per gemeente hoeveel er gecontroleerd wordt, maar de boetes zelf kunnen oplopen tot duizenden euro’s! Het is dus zeker de moeite waard om gewoon de legale weg te bewandelen en een omgevingsvergunning aan te vragen, ook al duurt het soms wel drie maanden voor die vergunning uiteindelijk wordt gegeven.

Wat kost het kappen van bomen?

Het is verstandig om professioneel hulp in te schakelen als je van plan bent om een boom te kappen, te verzorgen of te verwijderen. Dit komt vooral door het feit dat de werkzaamheden erg gevaarlijk kunnen zijn. Met onze offerte service kom je snel in contact met hoveniersbedrijven die je deskundig advies kunnen geven. Door de tarieven te vergelijken kun je besparen op de kosten. Vraag daarom gratis offertes op en begin met vergelijken.