De website www.bomenkappenwijzer.nl maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Processierups

Pas op voor de processierups
In de maanden mei, juni en juli worden sommige eikenbomen bewoond door de processierups. Je herkent deze bomen aan het dichte spinsel rond takken en de stam van de boom. De processierupsen hebben zogenaamde brandharen die je niet met het blote oog waar kunt nemen. Niettemin zijn deze brandharen zeer agressief en ze kunnen vervelende klachten veroorzaken.

Klachten als gevolg van huidcontact

Zo kun je last krijgen van uitslag in de vorm van bultjes, blaasjes, rode vlekken, extreme jeuk en andere vormen van huidirritatie. Deze irritatie kan overgaan in een allergische reactie.

Klachten als gevolg van inademen en oogcontact

Als je de brandharen via je longen binnenkrijgt kunnen ze echter voor nog grotere problemen zorgen. Zo kun je moeite krijgen met slikken, last krijgen van hoestaanvallen en kortademig worden. Ook kun je duizelig worden, koorts krijgen en overgeven. De wind kan de brandharen ook in je ogen waaien. Dit kan oogontsteking veroorzaken. In het ergste geval kan dit leiden tot blindheid.

Hoe kun je jezelf beschermen?

Voorkomen is beter dan genezen. Vermijdt daarom de omgeving waarin de rupsen zich bevinden. Zelfs de wind kan er immers voor zorgen dat je in contact komt met de brandharen. En als je toch in de buurt moet zijn kun je het beste zoveel mogelijk bedekkende kleding dragen. Zorg er ook voor dat je huisdieren uit de buurt van deze bomen blijven, ook voor hen zijn de brandharen van de processierups gevaarlijk.

Wat te doen wanneer je brandharen op je lichaam krijgt

Als je toch in contact komt met de brandharen kun je het beste zo snel mogelijk je kleren uittrekken en de haren door middel van plakband uit de huid trekken. Als je oogklachten krijgt moet je onmiddellijk langs een oogarts. Krijg je last van de bovengenoemde allergische klachten? Raadpleeg dan altijd een huisarts.

Wat kost het kappen van bomen?

Het is verstandig om professioneel hulp in te schakelen als je van plan bent om een boom te kappen, te verzorgen of te verwijderen. Dit komt vooral door het feit dat de werkzaamheden erg gevaarlijk kunnen zijn. Met onze offerte service kom je snel in contact met hoveniersbedrijven die je deskundig advies kunnen geven. Door de tarieven te vergelijken kun je besparen op de kosten. Vraag daarom gratis offertes op en begin met vergelijken.