De website www.bomenkappenwijzer.nl maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Boom rooien

Het kappen van bomen is soms zelf uit te voeren. Door simpelweg te zorgen voor veel vrije ruimte kan de boom eenvoudig worden omgehaald, of van bovenaf worden weggezaagd. Het rooien van bomen is echter wat lastiger. Het idee bij het kappen van bomen is dat de stronk blijft staan, het idee bij het rooien van een boom is dat ook die stronk wordt verwijderd. Op die manier is de ruimte in je tuin weer helemaal vrij om opnieuw gebruikt te worden, er zijn geen hinderlijke wortels of stronken meer over.

Dit rooien kan uitbesteed worden aan bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn. Op deze manier weet je zeker dat alle wortels en stronken weg zijn. Je kunt het ook zelf doen, maar het rooien is een zware klus en zeker bij grotere bomen nauwelijks zelf goed uit te voeren.

Hoe het verwijderen van een boomstronk precies in zijn werk gaat (met gespecialiseerd apparatuur) zie je in het volgende filmpje:

Inkorten van bomen

Het meest praktische is om de boom in te korten tot zo een twee meter boven de grond. Daarna graaf je rondom de boom een kuil waarbij je bijna alle wortels weghaalt. Je laat twee schanierwortels zitten; dat zijn de wortels die in de valrichting (en de daar tegenover liggende richting) liggen. Als alle wortels verder zijn doorgehakt trek je aan de boom en kijk je of er nog meer wortels vast zitten. Als dat niet het geval is hak je de schanierwortel door aan de kant tegenover de valrichting, en kun je zo de boom omtrekken.

Zoals gezegd is dat bijna niet te doen bij grotere bomen en is het handiger een specialist in te huren. Die kunnen in een mum van tijd met een machine de boom tot diep in de grond wegfrezen.

Wat kost het kappen van bomen?

Het is verstandig om professioneel hulp in te schakelen als je van plan bent om een boom te kappen, te verzorgen of te verwijderen. Dit komt vooral door het feit dat de werkzaamheden erg gevaarlijk kunnen zijn. Met onze offerte service kom je snel in contact met hoveniersbedrijven die je deskundig advies kunnen geven. Door de tarieven te vergelijken kun je besparen op de kosten. Vraag daarom gratis offertes op en begin met vergelijken.

Zie ook:
Bomen rooien