De website www.bomenkappenwijzer.nl maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Soorten bomen kappen

Welke soorten bomen mag je kappen?
Een te grote boom in je tuin kan veel overlast veroorzaken. Niet alleen blokkeert hij al het zonlicht, hij veroorzaakt ook heel veel rommel in de tuin. Denk maar eens aan al die blaadjes en zaadjes. Die blijven niet alleen in je tuin liggen maar waaien vaak ook door het raam naar binnen. En waarschijnlijk ook bij de buren. In zo’n geval is het soms het beste om de boom te kappen. Uiteraard moet je hierbij niet over één nacht ijs gaan. In veel gemeentes heb je namelijk toestemming nodig voor het kappen van een boom. Zelfs als deze op jouw eigen grond staat.

Algemene Plaatselijke Verordening (APV)

In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van elke gemeente staat wanneer een vergunning vereist is. Op sommige punten kunnen deze regels variëren, en op andere punten zijn ze min of meer gelijk.

Een minimale stamomvang

In bijna alle gemeentes geldt dat een kapvergunning noodzakelijk is voor bomen die op borsthoogte een bepaalde diameter hebben. Het precieze aantal centimeters kan verschillen, maar in de meeste gemeentes gaat men uit van een minimale omvang van 130 centimeter.

Voor sommige soorten bomen gelden speciale regels

Behalve een minimale stamomvang speelt ook het soort boom mee. Een beuk, een eik en een lindeboom worden als kostbaar beschouwd. In de sommige gemeentes is voor bomen van deze soort al bij 10 of 20 centimeter omvang een kapvergunning noodzakelijk.

Laat je goed informeren

Omdat de regels voor het omhakken van bomen in elke gemeente weer anders zijn en dit ook per boomsoort weer kan verschillen is het verstandig om je goed te laten informeren. En zodra je weet dat toestemming vereist is moet je direct een vergunning aanvragen. Het kan namelijk best een tijdje duren voordat je de uiteindelijke toestemming hebt.

Wat kost het kappen van bomen?

Het is verstandig om professioneel hulp in te schakelen als je van plan bent om een boom te kappen, te verzorgen of te verwijderen. Dit komt vooral door het feit dat de werkzaamheden erg gevaarlijk kunnen zijn. Met onze offerte service kom je snel in contact met hoveniersbedrijven die je deskundig advies kunnen geven. Door de tarieven te vergelijken kun je besparen op de kosten. Vraag daarom gratis offertes op en begin met vergelijken.