De website www.bomenkappenwijzer.nl maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Bomen toppen

Bomen toppen leidt tot gevaarlijke situaties
Lange tijd was het gebruikelijk om zeer grote bomen in de tuin te toppen. De gedachte hierachter was dat té grote bomen eerder omwaaien. De laatste jaren heeft men echter ontdekt dat het toppen ontzettend slecht is voor bomen en juist het tegenovergestelde effect heeft.

In dit artikel leggen we je uit welke gevolgen het toppen van bomen heeft en waarom je dit dan ook nooit moet doen.

Door het toppen worden de bomen juist nog hoger

De wortels van de boom staan in directe relatie tot het deel wat zich bovengronds bevindt. Als de boom wordt getopt zullen de gerelateerde wortels dan ook onmiddellijk afsterven. Vervolgens zal de boom als reactie op de veroorzaakte stress in hoog tempo nieuwe takken aanmaken. Deze takken zullen meteen flink de hoogte in gaan. Kortom: de boom groeit twee keer zo snel en wordt nog veel hoger.

Door het toppen raakt de boom uit balans

Het nieuwe versnelde groeitempo van de boom kunnen de wortels niet bijhouden. Bovendien is een groot gedeelte van de wortels al afgestorven als gevolg van het toppen. Het gevolg is dat er te weinig wortels zijn voor een te grote massa bovengronds. Hierdoor staat de boom niet meer stevig in de grond verankerd. Omdat het bovengrondse deel zwaarder is raakt hij bovendien uit balans. Hierdoor kan de boom al bij een matige stormwind zomaar omvallen.

Niet toppen, maar wat dan wel?

Als een boom echt te hoog wordt is toppen dus nooit een optie. Hiermee maak je het probleem erger én creëer je een gevaarlijke situatie. Het enige logische alternatief is om de boom helemaal te kappen. In de plaats daarvan kun je dan een nieuwe boom planten waarvan je op voorhand weet dat hij niet heel hoog zal worden.

Wat kost het kappen van bomen?

Het is verstandig om professioneel hulp in te schakelen als je van plan bent om een boom te kappen, te verzorgen of te verwijderen. Dit komt vooral door het feit dat de werkzaamheden erg gevaarlijk kunnen zijn. Met onze offerte service kom je snel in contact met hoveniersbedrijven die je deskundig advies kunnen geven. Door de tarieven te vergelijken kun je besparen op de kosten. Vraag daarom gratis offertes op en begin met vergelijken.