De website www.bomenkappenwijzer.nl maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Ziekten

Veelvoorkomende ziekten en plagen bij bomen
Helaas neemt het aantal zieke bomen de laatste jaren flink toe. Ook zien we steeds vaker dat nieuwe ziekten en plagen de kop op steken. Vaak beperken deze ziekten zich tot een enkele boomsoort en kunnen ze het voortbestaan ervan serieus bedreigen. Sommigen kunnen zelfs een gevaar vormen voor de volksgezondheid. In dit artikel bespreken we de vier meest voorkomende boomziekten en plagen:

  • Eikenprocessierups
  • Essentaksterfte
  • Kastanjebloedingsziekte
  • Bladluis

Eikenprocessierups

In de maanden mei tot en met juli zitten er veel processierupsen in eikenbomen. Bomen met processierupsen kun je herkennen aan het lichte spinsel rond de stam en de takken. De rups is niet zozeer een gevaar voor de boom als wel voor de volksgezondheid. Dit komt omdat de brandharen van deze rups hele vervelende klachten kunnen veroorzaken. Van een huidirritatie en anafylactische shock tot en met koorts, oogontsteking en zelfs blindheid.

Essentaksterfte

Veel jonge essen sterven als gevolg van de essentaksterfte. Oudere bomen blijven wel leven maar produceren veel dode takken en scheuten. In feite treedt er een herfstsituatie op, maar dan het hele jaar door. Dit zal ervoor zorgen dat er geen nieuwe aanwas komt en de boom steeds verder zal verwelken.

Kastanjebloedingsziekte

De kastanjebloedingsziekte treedt op in de vorm van bruine en zwarte vlekken op de stam. Na verloop van tijd zullen deze vlekken zich over de gehele boom verspreiden. Deze vlekken zullen andere ziekmakers zoals honingzwam en oesterzwam aantrekken. Deze zwammen zullen de boom nog meer aantasten en uiteindelijk levensbedreigend ziek maken.

Bladluis

Bladluis is een hardnekkige plaag die ontstaat door de aanwezigheid van honingdauw. Honingdauw is een kleverig goedje die de zogenaamde roetdauw schimmel aantrekt. Door deze schimmel kan de boom nauwelijks verder groeien. Ook andere bewoners van de boom zoals bijvoorbeeld lieveheersbeestjes zullen lijden onder de bladluis.

Wat kost het kappen van bomen?

Het is verstandig om professioneel hulp in te schakelen als je van plan bent om een boom te kappen, te verzorgen of te verwijderen. Dit komt vooral door het feit dat de werkzaamheden erg gevaarlijk kunnen zijn. Met onze offerte service kom je snel in contact met hoveniersbedrijven die je deskundig advies kunnen geven. Door de tarieven te vergelijken kun je besparen op de kosten. Vraag daarom gratis offertes op en begin met vergelijken.