De website www.bomenkappenwijzer.nl maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Zorgplicht

Voorkom aansprakelijkheid en denk aan je zorgplicht
Bomen kunnen door schade, ziekte of wind takken verliezen. Deze vallende takken kunnen behoorlijk wat schade aanrichten. En dan hebben we het nog niet eens over hele bomen die zo nu en dan omvallen. Hierdoor kunnen auto’s in één keer total loss zijn. De eigenaar van zo’n auto wil natuurlijk het liefste dat deze schade wordt vergoed. Hij of zij zal dan proberen of deze schade op de eigenaar van de boom verhaald kan worden. Het slachtoffer moet dan echter wel kunnen bewijzen dat de schade verwijtbaar is. Met andere woorden: jij moet als eigenaar niet hebben voldaan aan jouw zorgplicht. Dit wil zeggen dat jij de boom aantoonbaar niet goed hebt onderhouden. Ook moet je in gebreke zijn gebleven bij het laten controleren van de boom. Hieronder vertellen we je daar alles over.

Aansprakelijkheid voorkomen dankzij boomveiligheidscontrole

Als eigenaar van de boom wil je natuurlijk niet aansprakelijk gesteld kunnen worden voor schade aan andermans bezit. Je moet daarom aan kunnen tonen dat jij aan jouw zorgplicht hebt voldaan. Deze zorgplicht houdt in dat er regelmatig onderhoud heeft plaatsgevonden en dat de boom uitwendig is gecontroleerd. Deze controle wordt ook wel een boomveiligheidscontrole genoemd. Natuurlijk hoef je zo’n boomveiligheidscontrole niet bij elke boom uit te laten voeren. Het is alleen relevant voor bomen die op riskante plekken staan. Direct aan de straat bijvoorbeeld. Deze bomen zullen namelijk schade aanrichten wanneer ze takken verliezen of omvallen. Voor de zekerheid kun ze het beste ieder jaar na laten kijken en indien nodig van onderhoud voorzien. Zo heb jij in ieder geval aan jouw zorgplicht voldaan. Als er dan eens een flinke storm komt en jouw boom onverhoopt toch schade aanricht hoef jij niet op te draaien voor de vaak zeer hoge kosten.

Wat kost het kappen van bomen?

Het is verstandig om professioneel hulp in te schakelen als je van plan bent om een boom te kappen, te verzorgen of te verwijderen. Dit komt vooral door het feit dat de werkzaamheden erg gevaarlijk kunnen zijn. Met onze offerte service kom je snel in contact met hoveniersbedrijven die je deskundig advies kunnen geven. Door de tarieven te vergelijken kun je besparen op de kosten. Vraag daarom gratis offertes op en begin met vergelijken.