Aandachtspunten
Een boom die in de weg staat is heel vervelend. Hij blokkeert het zonlicht in zowel de tuin als het huis. En niet alleen bij jou, maar vaak ook bij de buren. Een kleine boom kun je vaak nog snoeien, een grotere boom is lastiger. Er zit dan vaak nog maar één ding op: kappen.
Je kunt dit echter beter niet zelf doen. Voor je eigen veiligheid én die van anderen is het beter om deze klus uit te besteden aan een professioneel kapbedrijf. Er zijn echter wel een paar aandachtspunten voor het kappen van bomen:
- De omgevingsvergunning voor het vellen van houtopstand
- Tijdens het broedseizoen gelden er extra regels
1) Omgevingsvergunning
In veel gemeentes mag je niet zomaar een boom kappen. Daarbij maakt het niet uit of de boom op je eigen grond staat of zich in de openbare ruimte bevindt. Voor het kappen van bomen gelden nu eenmaal bepaalde regels. Het is daarom verstandig om vooraf navraag te doen bij jouw gemeente. In veel gevallen zal je officieel toestemming in de vorm van een vergunning moeten krijgen. Kap je de boom zonder vergunning? Dan kun je rekenen op een fikse boete die in het ergste geval op kan lopen tot duizenden euro’s. Zie pagina kapvergunning.
2) Het broedseizoen
Vanaf 15 maart tot en met 15 juli geldt in Nederland het broedseizoen. In deze periode bouwen vogels nesten en broeden ze eieren uit. Vogels mogen in deze tijd niet verstoord worden om zo de vogelpopulatie te beschermen. Tijdens het broedseizoen mag je daarom, zelfs met een vergunning, niet zomaar een boom kappen. Inspecteer de boom én de omgeving daarom eerst grondig op nesten. Zijn deze niet aanwezig? Dan mag de boom gekapt worden. Besteed je het werk uit? Dan zal de boomverzorger hier zeker rekening mee houden.
Vergeet verder niet dat als je wel een nest tegen komt je deze niet mag verplaatsen (om dan alsnog te gaan kappen); dit komt doordat de vogels hun eieren dan zullen verlaten en deze niet uitbroeden. Ook voor deze handeling kun je een boete krijgen. Zie tevens deze pagina het broedseizoen.