Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Bomenkappenwijzer.nl Alle info over het kappen van bomen!
Bomenkappenwijzer.nl

Boom snoeien

Bomen moeten gesnoeid worden om in vorm te blijven en, in het geval van fruitbomen, fruit te kunnen blijven geven. Bij fruitbomen is het misschien aanlokkelijk om niet te snoeien en op die manier zoveel mogelijk fruit te krijgen, maar het resultaat is dan vaak dat het fruit veel minder smaak heeft of simpelweg niet lekker is.

Het snoeien gebeurt meestal na de bladval, in de herfst of winter dus. Op dat moment is de boom in ruststand en is de takstructuur goed zichtbaar, waardoor je beter ziet welke takken er precies weggesnoeid moeten worden.

Hagen en bomen snoeien met heggenschaar

Kosten bomen snoeien

Wanneer je overweegt om een boom te laten inkorten of snoeien kun je je afvragen of je dit het beste zelf kunt doen of gaat uitbesteden. Beide mogelijkheden zijn een optie. De kosten voor uitbesteding hoeven echter niet hoog te zijn maar weet je wel dat het op een veilige manier gebeurd.

Al vanaf €30 per uur kun je namelijk een hovenier/boomverzorger inzetten. Voor een boom in de voor- of achtertuin betaal je gemiddeld €200 tot €350 per boom. De prijs wordt bepaald aan de hand van de bereikbaarheid van de boom en wat zeker meespeelt is het formaat. Een brede boom vraagt om meer werk wat voor een hogere prijs zorgt.

Waarom bomen snoeien?

Wie een boom of meerdere bomen in zijn/haar tuin heeft staan kent het belang van het snoeien. De voornaamste reden dat bomen gesnoeid moeten worden is dat ze groeien en daarmee de bladeren voor schaduw zorgen. Ten tweede kan het uitzicht, van een niet verzorgde boom, een niet verzorgde uitstraling van de tuin veroorzaken.

Ook zijn er andere redenen om je bomen te laten snoeien, namelijk:

  • Door te snoeien zal de boom beter bloeien.
  • Het snoeien zorgt voor een betere vruchtvorming.
  • Het snoeien zorgt dat de boom een langere levensduur krijgt.
  • Doordat je snoeit kan zonlicht je tuin bereiken.
  • Door te snoeien zorg je dat zwakke en afgestorven takken worden verwijderd.
  • Een boom kan je tuin erg mooi sieren en daarbij hoort goede verzorging bij.

Het snoeien: zelf doen of uitbesteden?

Het is raadzaam om kleine tuinverzorging zelf te doen, dit bespaart je namelijk op de kosten, en kun je denken aan het snoeien van kleine/lage struiken. Daarnaast kun je ook het snoeien en toppen zelf doen bij lage bomen. Wanneer je echter te maken hebt met meters hoge bomen en struiken is het raadzaam om een vakman in te schakelen.

Kettingzaag en gehoorbeschermers

De beste tijd om jouw bomen te snoeien

Een boom bloeit het ene seizoen en laat bladeren vallen in het andere seizoen. Het is dus belangrijk om het seizoen goed uit te kiezen om jouw doel te behalen; het verzorgen van de boom zodat deze nog lang gezond blijft. Dus wanneer kun je het beste een boom snoeien? De beste tijd voor het snoeien is in het najaar of het voorjaar (afhankelijk van de boom).

In de meeste gevallen vragen de meeste bomen niet veel om onderhoud. Het meest gebruikelijke is dus 1 keer per jaar, in het voorjaar of najaar, je boom te (laten) snoeien.

Per boomsoort verschilt het wanneer de boom gesnoeid moet worden. Daarom kun je hieronder een tabel vinden wanneer welk soort boom gesnoeid hoort te worden. Je kunt er iets van afwijken, wacht echter niet te lang (of begin niet te vroeg) omdat het bijvoorbeeld onverstandig is om te snoeien wanneer het vriest. Een overzicht:

Welk seizoen? Soort boom
Winter of voorjaar Fruitbomen
Voorjaar Haag en heg
Einde zomer ABC bomen
(esdoorn, berk, haagbeuk, maar ook gewone walnoot en druif)
Najaar Hagen
Voor de winter Tuinplanten

Snoei- en kapvergunning

In sommige gevallen moet je voor het snoeien een vergunning aanvragen bij jouw gemeente. In bijna alle gevallen zelfs een kapvergunning voor het kappen van een boom. Het is dus raadzaam om vooraf bij jouw gemeente te checken welke vergunning aangevraagd moet worden.

Extra aandachtspunt: 6 meter hoge bomen verwijderen

Het verwijderen van een hoge boom van 6 meter en hoger is echt specialistisch werk en het beste uit te voeren door een ervaren hoveniersbedrijf. De gemiddelde prijs voor het verwijderen van een 6 meter hoge boom ligt tussen de €225 en €350 euro, maar kan de prijs oplopen tot wel €500 euro. Houd hier dus rekening mee.

Nadat de boom is verwijderd blijft moet er nog werk verricht worden, namelijk het verwijderen van de boomstronk en de boomwortels met een stobbenfrees. De gemiddelde prijs voor het frezen en verwijderen van een boomstronk ligt tussen de €50 en €100. In de meeste gevallen wilt het hoveniersbedrijf dit werk ook verrichten.

 

Offertes van hoveniers ontvangen?

Kies voor een erkende hovenier en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende hoveniers