Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Bomenkappenwijzer.nl Alle info over het kappen van bomen!
Bomenkappenwijzer.nl

Haardhout en snippers

Als de boom in je tuin te groot wordt kan deze overlast veroorzaken. Je hebt minder licht in huis en je tuin kan overschaduwt worden. Hierdoor krijgen andere struiken en planten minder kans en kun je bovendien zelf ook niet meer van de tuin genieten. In zo een situatie is het noodzakelijk dat de boom gekapt wordt, waar je buren trouwens ook blij van kunnen worden.

Als je een boom gaat kappen, wat doe je dan met het afval? Je hebt 2 opties (naast het inleveren van het houtafval bij een milieustation in jouw gemeente):

  1. Laat er compost van maken
  2. Laat er brandhout van maken

1) Het restafval hergebruiken als voedsel voor je tuin

Bij het kappen van een boom ontstaat veel restafval. Denk hierbij aan takken, grote stukken hout, bladeren, enzovoorts. Het kapbedrijf kan dit restmateriaal opruimen en afvoeren. Je kunt er echter ook voor kiezen om dit materiaal ter plekke te laten verwerken tot haardhout en snippers. De houtsnippers kunnen over de tuin worden verspreid en vormen een laag compost. Het dient dan als voedsel voor het ecosysteem in je tuin. Op deze manier geef je de boom ’terug’ aan de natuur.

Gestapeld brandhout

2) Laat de boom tot brandhout verwerken

Je kunt er ook voor kiezen om de grotere stukken hout tot een handzaam formaat brandhout te laten verwerken. Dit hout kun je ergens in de schuur te drogen leggen. Tegen de tijd dat de winter aanbreekt is het hout geschikt als brandhout. Van dit hout maak je in de wintermaanden een knappend vuurtje in de open haard. Knusser kan toch niet?

Tip: om luchtvervuiling te verminderen laat je het hout minimaal 2 jaar drogen; superdroog hout brandt namelijk beter en komt er ook minder fijnstof vrij wat weer minder belastend voor het milieu is. En daar zullen je buren ook weer blij mee zijn.

 

Offertes van hoveniers ontvangen?

Kies voor een erkende hovenier en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende hoveniers