Bomen toppen
Lange tijd was het gebruikelijk om zeer grote bomen in de tuin te 'toppen‘. De gedachte hierachter was dat te grote bomen eerder omwaaien. De laatste jaren heeft men echter ontdekt dat het toppen ontzettend slecht voor bomen is en juist het tegenovergestelde effect heeft.
1) De boom wordt juist nog hoger
De wortels van de boom staan in directe relatie tot het deel wat zich bovengronds bevindt. Als de boom wordt getopt zullen de gerelateerde wortels dan ook onmiddellijk afsterven. Vervolgens zal de boom als reactie op de veroorzaakte stress in hoog tempo nieuwe takken aanmaken. Deze takken zullen meteen flink de hoogte in gaan. Kortom: de boom groeit twee keer zo snel en wordt nog veel hoger. Dit is juist wat je in eerste instantie niet wilde!
2) De boom raakt uit balans
Het nieuwe versnelde groeitempo van de boom kunnen de wortels niet bijhouden. Bovendien is een groot gedeelte van de wortels al afgestorven als gevolg van het toppen. Hierdoor zijn er te weinig wortels voor een te grote massa bovengronds en staat de boom niet meer stevig in de grond verankerd. Omdat het bovengrondse deel zwaarder is raakt hij bovendien uit balans. En kan de boom al bij een matige stormwind zomaar omvallen. Je kan dan aansprakelijk worden gesteld voor de schade, zie ook zorgplicht.
Niet toppen, maar wat dan wel?
Als een boom echt te hoog wordt is toppen dus nooit een goede optie. Hiermee maak je het probleem erger en ontstaat er een gevaarlijke situatie.
Het enige logische alternatief is om de boom helemaal te kappen. In de plaats daarvan kun je dan een nieuwe boom planten waarvan je op voorhand weet dat hij niet heel hoog zal worden.