Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Bomenkappenwijzer.nl Alle info over het kappen van bomen!
Bomenkappenwijzer.nl

Soorten bomen kappen

Grote esboom met groene bladerenEen te grote boom in je tuin kan overlast veroorzaken. Niet alleen blokkeert deze al het zonlicht, deze veroorzaakt ook veel rommel in de tuin. Denk maar eens aan al die blaadjes en zaadjes. Die blijven niet alleen in je tuin liggen maar waaien vaak ook door het raam naar binnen. En waarschijnlijk ook bij de buren.

In zo een geval is het soms het beste om de boom te kappen. In veel gemeenten heb je echter wel eerst toestemming nodig (zie omgevingsvergunning) voor het kappen van een boom. Zelfs als deze op jouw eigen grond staat.

Algemene Plaatselijke Verordening (APV)

In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van elke gemeente staat wanneer een vergunning vereist is. Op sommige punten kunnen deze regels variëren en op andere punten zijn ze min of meer gelijk. Op de volgende website van de overheid kun je hier meer over vinden: www.omgevingsloket.nl. En doe ook de vergunningscheck.

Minimale stamomtrek

In bijna alle gemeenten geldt dat een kapvergunning noodzakelijk is voor bomen die op borsthoogte een bepaalde diameter hebben. Het precieze aantal centimeters kan verschillen, maar gaat men uit van een minimale omtrek van 130 centimeter.

Voor sommige soorten bomen gelden speciale regels

Behalve een minimale stamomtrek speelt ook het soort boom mee. Een beuk, een eik en een lindeboom worden als kostbaar beschouwd. In sommige gemeenten is voor bomen van deze soort al bij 10 of 20 centimeter omtrek een kapvergunning noodzakelijk.

Gestapeld hout

Laat je goed informeren

Omdat de regels voor het omhakken van bomen in elke gemeente weer anders zijn en dit ook per boomsoort kan verschillen, is het verstandig om je goed te laten informeren. En zodra je weet dat toestemming vereist is is het slim direct aan de slag te gaan met het aanvragen van een vergunning. Het kan namelijk best een tijdje duren voordat je uiteindelijk toestemming krijgt, soms wel 3 maanden!

 

Offertes van hoveniers ontvangen?

Kies voor een erkende hovenier en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende hoveniers