Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Bomenkappenwijzer.nl Alle info over het kappen van bomen!
Bomenkappenwijzer.nl

Zorgplicht

Bomen kunnen door schade, ziekte of wind takken verliezen. En deze vallende takken kunnen behoorlijk wat schade aanrichten. We hebben het dan nog niet eens over hele bomen die zo nu en dan omvallen waardoor auto’s in één keer total loss verklaard worden. De eigenaar van zo een auto wil in beide gevallen natuurlijk het liefste dat deze schade wordt vergoed. Maar wie moet opdraaien voor de kosten?

De gedupeerde zal proberen deze schade op de eigenaar van de boom te verhalen. Hij of zij moet dan echter wel kunnen bewijzen dat de schade verwijtbaar is. Met andere woorden: jij moet als eigenaar niet hebben voldaan aan je zorgplicht. Dit wil zeggen dat je de boom aantoonbaar niet goed hebt onderhouden. Ook moet je in gebreke zijn gebleven bij het laten controleren van de boom. Maar wat houdt dit dan in?

Aansprakelijkheid voorkomen

Als eigenaar van de boom wil je natuurlijk niet aansprakelijk gesteld kunnen worden voor schade aan andermans bezit. Je moet daarom aan kunnen tonen dat je aan jouw zorgplicht hebt voldaan. Dit houdt in dat er regelmatig onderhoud heeft plaatsgevonden en dat de boom uitwendig is gecontroleerd. Deze controle wordt ook wel een boomveiligheidscontrole genoemd.

Gevaarlijke dode boom

Natuurlijk hoef je zo een boomveiligheidscontrole niet bij elke boom uit te laten voeren. Het is alleen relevant voor bomen die op riskante plekken staan (of in het geval van een zieke boom). Direct aan de straat bijvoorbeeld. Deze bomen kunnen namelijk schade aanrichten wanneer ze takken verliezen of omvallen. Voor de zekerheid kun je ze het beste ieder jaar na laten kijken en indien nodig ze van onderhoud voorzien. Zo heb je in ieder geval aan jouw zorgplicht voldaan. Als er dan eens een flinke storm komt en jouw boom onverhoopt toch schade aanricht hoef je niet op te draaien voor de vaak zeer hoge kosten. De verzekering van de tegenpartij draait dan voor de kosten op.

 

Offertes van hoveniers ontvangen?

Kies voor een erkende hovenier en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende hoveniers