Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Bomenkappenwijzer.nl Alle info over het kappen van bomen!
Bomenkappenwijzer.nl

Boomziekten

Helaas neemt het aantal zieke bomen de laatste jaren toe. Ook steken nieuwe ziekten en plagen de kop op. Ze beperken zich tot een enkele boomsoort maar kunnen het voortbestaan ervan serieus bedreigen. Sommigen kunnen zelfs een gevaar vormen voor de volksgezondheid.

In dit artikel bespreken we de 4 meest voorkomende boomziekten en plagen in Nederland:

  1. Eikenprocessierups
  2. Essentaksterfte
  3. Bladluis
  4. Kastanjebloedingsziekte

1) Eikenprocessierups

In de maanden mei tot en met juli zitten er veel processierupsen in eikenbomen. Bomen met deze processierupsen kun je herkennen aan het lichte spinsel rond de stam en de takken. De rups is niet zozeer een gevaar voor de boom maar wel voor de volksgezondheid. Dit komt omdat de brandharen van deze rups vervelende klachten kunnen veroorzaken. Van huidirritatie en anafylactische shock tot en met koorts, oogontsteking en zelfs blindheid.

Het ministerie van LNV heeft een website gelanceerd waar je zeer veel vragen over de processierups kunt vinden: Kennisplatform Processierups.

Oppassen voor processierups
Gemeenten geven aan waar in een bepaalde straat/wijk processierupsen in bomen aanwezig zijn. Oppassen dus! Op de foto hierboven een markering aan een boom in Amersfoort.

2) Essentaksterfte

Veel jonge essen sterven als gevolg van de essentaksterfte. Oudere bomen blijven wel leven maar produceren veel dode takken en scheuten. In feite treedt er een herfstsituatie op, maar dan het hele jaar door. Dit zal ervoor zorgen dat er geen nieuwe aanwas komt en de boom steeds verder zal verwelken. Meer over wetenschappelijk onderzoek naar essentaksterfte vind je op de website van Wageningen Universiteit.

3) Bladluis

Bladluis is een hardnekkige plaag die ontstaat door de aanwezigheid van honingdauw. Honingdauw is een kleverig goedje die de zogenaamde roetdauw schimmel aantrekt. Door deze schimmel kan de boom nauwelijks verder groeien. Ook andere bewoners van de boom zoals bijvoorbeeld lieveheersbeestjes zullen lijden onder de bladluis.

4) Kastanjebloedingsziekte

De kastanjebloedingsziekte treedt op in de vorm van bruine en zwarte vlekken op de stam. Na verloop van tijd zullen deze vlekken zich over de gehele boom verspreiden. Deze vlekken zullen andere ziekmakers zoals honingzwam en oesterzwam aantrekken. En kunnen de boom nog meer aantasten en uiteindelijk levensbedreigend ziek maken. Zo een boom is dan een gevaar voor omwonenden bijvoorbeeld en zal dus gekapt moeten worden.

Droge schors boomstam

 

Offertes van hoveniers ontvangen?

Kies voor een erkende hovenier en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende hoveniers