Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Bomenkappenwijzer.nl Alle info over het kappen van bomen!
Bomenkappenwijzer.nl

Bomen (ver)planten

Gezonde boomschors Een te grote boom kan veel overlast veroorzaken. Dit geldt in het bijzonder voor een boom die in de tuin staat en zich dus dichtbij het huis bevindt. Zo een boom kan ervoor zorgen dat het huis en de tuin voortdurend in de schaduw staan. Ook zorgen zulke bomen voor veel rommel in de tuin zoals bladeren, zaadjes en takjes.

Heel vervelend dus. Vaak is het dan beter als de boom gekapt wordt. Je kunt dit echter niet zomaar doen. In veel gemeentes is namelijk een kapvergunning vereist; nu omgevingsvergunning genoemd.

Voor elke gekapte boom een nieuwe aanplant

Voor het verkrijgen van een vergunning gelden bepaalde voorwaarden. Deze kunnen in elke gemeente weer anders zijn. Komt de boom in aanmerking voor een omgevingsvergunning? Dan kan de boom na het verstrekken van de vergunning gekapt worden. Is de boom eenmaal gekapt? Dan ben je op basis van de Wet Natuurbescherming (voorheen Boswet) verplicht binnen drie jaar opnieuw een boom te planten.

De Wet Natuurbescherming is belangrijk

Volgens de Wet Natuurbescherming moet je voor elke gekapte boom een nieuwe boom planten. Deze wet is in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat er voldoende bos behouden blijft voor de luchtkwaliteit.

Behalve voor zuurstof zijn de bomen ook belangrijk als leefomgeving voor veel dieren en vogels. Als deze leefomgeving verdwijnt kunnen ze ook niet langer huisvesten en dit heeft weer gevolgen voor de rest van ons ecologisch systeem.

Zie ook:
Wetten – Nr. BWBR0002357
RVO – bomen kappen
Boswet

 

Offertes van hoveniers ontvangen?

Kies voor een erkende hovenier en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende hoveniers