Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Bomenkappenwijzer.nl Alle info over het kappen van bomen!
Bomenkappenwijzer.nl

Kappen tijdens het broedseizoen?

Vogelnest met 2 eieren Het vellen van bomen is niet zomaar toegestaan. Zo is er in veel gevallen een omgevingsvergunning voor het kappen van houtopstand vereist (tot enkele jaren terug bekend als de kapvergunning). Maar ook dan is het kappen niet altijd toegestaan. Zo gelden er tijdens het broedseizoen diverse aanvullende voorwaarden.

Juridisch gezien begint het broedseizoen op 15 maart van een jaar en eindigt het op 15 juli. In deze periode is het verboden om opzettelijk vogels, hun eieren en hun nesten te verstoren en/of te vernielen. Deze regel is ingesteld om de vogels en hun kroost te beschermen en te voorkomen dat broedende inheemse vogels hun nesten verlaten en de eieren niet uitkomen of het jong niet meer worden gevoed.

Zie ook deze informatiebronnen van de overheid:
Rijksoverheid.nl (wetgeving natuurbescherming)
Overheid.nl (Wet natuurbescherming)
Overheid.nl (Flora- en faunawet)
Overheid.nl (Boswet)

Verboden of niet?

Vogels bouwen vogelsnest in vogelshuisje Zolang je echter zeker weet dat je geen broedende vogels verstoort is het kappen en snoeien van bomen niet altijd verboden, mits je uiteraard over de vereiste vergunningen beschikt. Let echter wel op; nesten zijn lang niet altijd goed te ontdekken, het doel van de vogels is immers om de nesten zo goed mogelijk te verstoppen zodat de natuurlijke vijanden ze niet opmerken.

Let ook op dat het verbod om bomen te kappen ook geldt voor bomen die in de buurt van vogelnesten staan, dus ook als er in de boom die je wilt (laten) kappen geen nest te vinden is. Twijfel je over de toepasselijkheid van de wetgeving? Vraag dan voor de zekerheid bij je gemeente na welke regels er van toepassing zijn. Je kunt ook op de volgende website van de overheid kijken: www.omgevingsloket.nl. Doe tevens de vergunningscheck.

 

Offertes van hoveniers ontvangen?

Kies voor een erkende hovenier en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende hoveniers