De website www.bomenkappenwijzer.nl maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Aandachtspunten

Aandachtspunten tijdens het kappen
Een boom die in de weg staat is heel vervelend. Hij blokkeert het zonlicht in zowel de tuin als het huis. En niet alleen bij jou, maar vaak ook bij de buren. Een kleine boom kun je vaak nog snoeien. Maar bij een grotere boom kan dit problemen geven. Deze zijn vaak zo groot dat er nog maar één ding op zit: kappen. Je kunt dit echter beter niet zelf doen. Voor je eigen veiligheid én die van anderen is het beter om dit klusje uit te besteden aan een professioneel kapbedrijf. Er zijn echter wel een paar aandachtspunten voor het kappen van bomen:

  • De Omgevingsvergunning voor het vellen van houtopstand
  • Tijdens het broedseizoen gelden er extra regels

De Omgevingsvergunning voor het vellen van houtopstand

In veel gemeentes mag je niet zomaar een boom kappen. En het maakt het niet uit of de boom op jouw eigen grond staat of zich in de openbare ruimte bevindt. Voor het kappen van bomen gelden nu eenmaal bepaalde regels. Het is daarom verstandig om vooraf navraag te doen bij de gemeente. In veel gevallen zal je officieel toestemming in de vorm van een vergunning moeten krijgen. Kap je de boom zonder vergunning? Dan kun je rekenen op een fikse boete die in het ergste geval op kan lopen tot duizenden euro’s. Zie pagina kapvergunning.

Tijdens het broedseizoen gelden er extra regels

Vanaf 15 maart tot en met 15 geldt in Nederland het broedseizoen. In deze periode bouwen de vogels nesten en broeden ze eieren uit. Vogels mogen in deze tijd niet verstoord worden om zo de vogelpopulatie beschermen. Tijdens het broedseizoen mag je daarom, zelfs met een vergunning, niet zomaar een boom kappen. Inspecteer de boom én de omgeving daarom eerst grondig op nesten. Zijn deze niet aanwezig? Dan mag de boom gekapt worden. Zie pagina kappen tijdens broedseizoen.

Wat kost het kappen van bomen?

Het is verstandig om professioneel hulp in te schakelen als je van plan bent om een boom te kappen, te verzorgen of te verwijderen. Dit komt vooral door het feit dat de werkzaamheden erg gevaarlijk kunnen zijn. Met onze offerte service kom je snel in contact met hoveniersbedrijven die je deskundig advies kunnen geven. Door de tarieven te vergelijken kun je besparen op de kosten. Vraag daarom gratis offertes op en begin met vergelijken.