De website www.bomenkappenwijzer.nl maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Kappen tijdens het broedseizoen

Het kappen van bomen is niet altijd zonder meer toegestaan. Zo is er in veel gevallen een omgevingsvergunning voor het vellen van houtopstand (tot enkele jaren terug bekend als een kapvergunning) vereist voor het kappen van bomen. Maar ook dan is het kappen niet altijd toegestaan. Zo gelden er tijdens het broedseizoen diverse aanvullende voorwaarden. Dit geldt dus ook in 2019.

Het broedseizoen duurt van 15 maart tot 15 juli. In deze periode is het verboden om opzettelijk vogels, hun eieren en hun nesten te verstoren en te vernielen. Deze regel is ingesteld om de vogels en hun kroost te beschermen en te voorkomen dat broedende inheemse vogels hun nesten verlaten en de eieren niet uitkomen of het jong niet meer worden gevoed.

Zie ook:
Rijksoverheid.nl (wetgeving natuurbescherming)
Overheid.nl (Wet natuurbescherming)
Overheid.nl (Flora- en faunawet)
Overheid.nl (Boswet)

Verboden of niet?

Zolang je echter zeker weet dat je geen broedende vogels verstoort is het kappen en snoeien van bomen niet verboden, mits je uiteraard over de vereiste vergunningen beschikt. Let echter wel op; nesten zijn lang niet altijd goed te ontdekken, het doel van de vogels is immers om de nesten zo goed mogelijk te verstoppen zodat de natuurlijke vijanden ze niet opmerken.

Let ook op dat het verbod om bomen te kappen ook geldt voor bomen die in de buurt van vogelnesten staan, dus ook als er in de boom zelf geen nest te vinden is. Twijfel je over de toepasselijkheid van de wetgeving? Vraag dan voor de zekerheid bij de gemeente even na welke regels er in jouw gemeente van toepassing zijn.

Wat kost het kappen van bomen?

Het is verstandig om professioneel hulp in te schakelen als je van plan bent om een boom te kappen, te verzorgen of te verwijderen. Dit komt vooral door het feit dat de werkzaamheden erg gevaarlijk kunnen zijn. Met onze offerte service kom je snel in contact met hoveniersbedrijven die je deskundig advies kunnen geven. Door de tarieven te vergelijken kun je besparen op de kosten. Vraag daarom gratis offertes op en begin met vergelijken.